ПРАКТИЧНА
РОБОТА № 3
Тема:ОЦІНКА ПРОДУКТІВ
ХАРЧУВАННЯ ЗА ЇХНІМ СКЛАДОМ.
Мета: навчитися
визначати наявність білків, жирів і вуглеводів, харчових домішок у харчових продуктах.
Обладнання і матеріали:хімічні колби, пробірки, лійки,
спиртівка (або газова горілка), пробіркотримач, піпетка, порцелянова ступка з
товкачиком, промитий пісок, марля, 10 %-й розчин NaOH, 1 %-й та 0,1
%-й розчини CuSO4, куряче яйце, солодке печиво, соняшникова олія, насіння соняшника,
етикетки кількох харчових продуктів.
Хід
роботи:
3авдання 1. ВИЗНАЧЕННЯ БІЛКІВ.
1. Підготуйте
розчин білка курячого яйця. Для цього розбийте яйце, відділіть білок від
жовтка, білок залийте холодною водою. Отриманий розчин профільтруйте крізь складену в кілька шарів марлю і злийте фільтрат
у колбу
№ 1.
2. Фільтрат з колби № 1 налийте в
пробірку, заповнивши її об’єм на 25 %.
До фільтрату додайте в кількості його
об’єму 10 %-го розчину NaOH.
Уміст пробірки збовтайте та обережно
окремими краплинами додавайте 1 %-й розчин CuSO4 до появи синьо-фіалкового
забарвлення, якевказує на наявність у розчині білків.
3. Зробіть висновки………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3авдання 2. ВИЗНАЧЕННЯ ЖИРІВ.
1. Налийте кілька краплин соняшникової
олії в пробірку та заповніть її водою. На поверхню води спливуть краплини жиру.
2. На фільтрувальний папір нанесіть
кілька краплин олії. Зверніть увагуна утворення жирних плям.
3. Розчавіть на фільтрувальному
папері кілька насінин соняшника, зверніть увагу на утворення жирних плям.
4.Зробітьвисновки…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3авдання 3. ВИЗНАЧЕННЯ ВУГЛЕВОДІВ.
1. Зробіть
екстракцію цукрів із солодощів. Для цього розітріть товкачиком у порцеляновій ступці 2–3
солодких печива. Розтерте печиво залийте невеликою кількістю води. Розчин
розмішайте і додайте ще води.
2. Отриманий розчин профільтруйте
крізь складену в кілька шарівмарлю і злийте фільтрат у колбу № 2.
3. Налийте фільтрат з колби № 2 у
пробірку, заповнивши її об’єм на25 %, додайте ще 3 мл 10 %-го розчину NaOH, 1–2
краплини 0,1 %-горозчину CuSO4 та трохи піску (щоб рідину не викидало з
пробірки принагріванні).
4. Пробірку за допомогою
пробіркотримача нагрійте на полум’ї спиртівки (або газової горілки) до кипіння,
спрямовуючи отвір пробірки у бік,де немає людей. За наявності цукрів розчин
набуває цегляно-червоногокольору.
5. Зробіть висновки…………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3авдання 4. ВИЗНАЧЕННЯ ХАРЧОВИХ ДОМІШОК.
1. Проаналізуйте зміст кількох
етикеток харчових продуктів і визначте, які складові, крім білків, жирів і
вуглеводів, у них зазначені.
2. Знайдіть інформацію про
виявлені харчові домішки щодо їхнього хімічного складу, значення у відповідному
продукті й впливу на організм людини.
3. Зробіть висновки щодо
доцільності споживання продуктів із підвищеним умістом харчових домішок.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Контрольні запитання:
1.Укажіть
назву процесу відновлення природної структури білка після її порушення:
а) деструкція; б) денатурація; в) ренатурація; г) біосинтез.
2.Назвіть
сполуки, розчинні у воді:
а) віск; б) глюкоза; в) крохмаль; г)білок.
3.Укажіть сполуки, при розщепленні
яких виділяється найбільше енергії:
а) ліпіди; б) вуглеводи; в) білки; г) нуклеїнові кислоти.
Немає коментарів:
Дописати коментар